به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
آلوپسی آندروژنتیک

آلوپسی آندروژنیک چیست؟

بیماری طاسی نوعی کچلی است که به طاسی با طاسی با الگوی زنانه آلوپسی آندروژنتیک نیز گفته می‌شود. نوع الگوی از دست دادن موها در زنان و مردان با هم متفاوت است. ریزش مو در خانم‌ها بخصوص با افزایش سن امری طبیعی است و حدود دوسوم زنان بعد از یائسگی دچار آلوپسی آندروژنیک می‌شوند. البته با داشتن رژیم متعادل و برخی مراقبت‌های لازم می‌توان از ایجاد این عارضه جلوگیری کرد.

در این مقاله قصد داریم به دلایل ایجاد آلوپسی آندروژنیک و درمان قطعی آن بپردازیم پس با ما تاپایان همراه باشید.

دلیل ایجاد آلوپسی آندروژنیک

طاسی الگوی زنانه اغلب ارثی است و بعد از یائسگی شیوع بیشتری دارد؛ بنابراین هورمون‌ها و ژنتیک دلایل اصلی ایجاد این نوع طاسی است. به همین دلیل می‌گوییم در صورت ریزش مو باید به پزشک مراجعه کنید تا در صورت وجود بیماری مثل آلوپسی آندروژنیک با تشخیص سریع‌تر اقدامات لازم برای درمان آن و جلوگیری از پیشرفت بیماری را انجام دهید.

ترشح مقادیر بالای هورمون‌های جنسی مردانه در زنان که به نام آندروژن هستند یکی از عوامل اصلی این بیماری است. سیگار کشیدن همچنین ممکن است خطر ابتلا به ریزش موی زنان را افزایش دهد.

آلوپسی آندروژنیک چگونه است؟

در طاسی با الگوی زنانه، مرحله رشد مو کند می‌شود. همچنین رویش مجدد موها به زمان بیشتری نیاز دارد. فولیکول‌های مو کوچک می‌شوند، در نتیجه موهایی که رشد می‌کنند نازک‌تر و ظریف‌تر خواهند بود. در نتیجه ساقه‌های مو به‌راحتی خردشده و دچار ریزش می‌شوند. ریزش 50 الی 100 تار مو در روز طبیعی است اما بیشتر از این مقدار می‌تواند نشانه‌ای از بروز ریزش مو باشد.

در مردان، ریزش مو از جلوی سر شروع می‌شود و تا زمانی که کچل شوند، به عقب می‌رود؛ اما در زنان ریزش مو از قسمت بالای سر شروع می‌شود و مو در شقیقه‌ها نیز ممکن است به عقب برود. احتمال اینکه زن کاملاً کچل شود کم است، اما ممکن است موها به‌قدری نازک شوند که مانند کچلی در بعضی نواحی سر به نظر برسد.

آیا زنان می‌توانند در 20 سالگی به طاسی زنان مبتلا شوند؟

خانم‌ها به‌ندرت قبل از میان‌سالی دچار آلوپسی آندروژنیک می‌شوند و این بیماری بیشتری در سنین 40، 50 یا بیشتر اتفاق می‌افتد.

آلوپسی آندروژنیک و نحوه پیشگیری از آن

نحوه تشخیص آلوپسی آندروژنیک

اگر متوجه نازک شدن موهای خود شده‌اید احتمال شروع آلوپسی وجود دارد و باید به پزشک یا یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک شما پوست سر شما را بررسی می‌کند تا الگوی ریزش مو را ببینید. به‌طورکلی برای تشخیص طاسی الگوی زنانه آزمایش خاصی لازم نیست و پزشک با معاینه بصری آن را تشخیص می‌دهد.

اگر پزشک به نوع دیگری از ریزش مو مشکوک باشد برای شما آزمایش خون تجویز می‌کند تا سطح هورمون‌های مؤثر در ریزش مو مثل هورمون تیروئید، آندروژن و برخی مواد معدنی مهم در رویش مو مثل آهن بررسی شود.

نحوه درمان طاسی با الگوی زنانه

اگر دچار آلوپسی آندروژنیک شده‌اید، بهتر است هرچه سریع‌تر با مشورت با یک متخصص اقدامات درمانی و پیشگیرانه را شروع کنید. برنامه درمانی شما احتمالاً شامل یک یا چند دارو برای کنترل و درمان ریزش مو می‌باشد که در ادامه آن‌ها را شرح می‌دهیم.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل (Rogaine) تنها داروی مورد تائید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان طاسی زنان است. برای استفاده این دارو باید، ماینوکسیدیل را هر روز روی پوست سر خود بمالید. این دارو فولیکول‌های مو را تقویت کرده و باعث رشد مجدد موهای ازدست‌رفته می‌شود. معمولاً برای مشاهده نتایج این دارو نیاز به 6 الی 12 ماه مصرف دارو خواهید داشت.

فیناستراید و دوتاستراید

فیناستراید (Propecia) و دوتاستراید (Avodart) برای درمان ریزش مو در مردان مورد تایید FDA هستند. آن‌ها برای خانم‌ها مورد تأیید نیستند، اما بعضی از پزشکان آن‌ها را برای طاسی زنان نیز توصیه می‌کنند.

اسپیرونولاکتون

اسپیرونولاکتون (آلداکتون) ادرار آور است، به این معنی که مایعات اضافی را از بدن خارج می‌کند. همچنین مانع تولید آندروژن می‌شود و می‌تواند به درمان آلوپسی آندروژنیک کمک کند.

این دارو می‌تواند تعدادی از عوارض جانبی  را نیز ایجاد کند، ازجمله:

  • عدم تعادل الکترولیت‌ها
  • خستگی
  • لکه بینی بین دوره‌ها
  • قاعدگی نامنظم
  • سینه‌های تحریک‌پذیر

سایر موارد درمان‌کننده آلوپسی آندروژنیک

  • اگر آهن کم منجر به ریزش موی شما شده باشد، پزشک مکمل آهن را برای شما تجویز می‌کند. مکمل‌های دیگر مانند بیوتین و اسیدفولیک نیز باعث ضخیم شدن مو می‌شوند.
  • همچنین نتایج برخی مطالعات نشان می‌دهد که زنان پس از مصرف اسیدهای چرب امگا 3، اسیدهای چرب امگا 6 و آنتی‌اکسیدان‌ها موهایشان ضخیم‌تر می‌شود. بااین‌حال، بهتر است قبل از مصرف هرگونه مکمل برای رشد مجدد مو، با پزشک خود مشورت کنید.
  • پلاسما درمانی غنی از پلاکت نیز می‌تواند برای بعضی افراد مفید باشد. در پلاسما درمانی مقدار مشخصی خون از فرد گرفته‌شده و پلاکت‌های آن جدا می‌شود. سپس پلاکت‌ها به‌صورت مستقیم به پوست سر برای تحریک رشد مو تزریق خواهند شد.
  • یک راه‌حل دائمی نیز کاشت مو می‌باشد. البته این کار آسان نیست و ضمن اذیت شدن فرد هزینه زیادی را ایجاد می‌کند.

آیا آلوپسی آندروژنیک برگشت‌پذیر است؟

طاسی با الگوی زن قابل برگشت نیست. درمان مناسب می‌تواند ریزش مو را متوقف کرده و به‌طور بالقوه به رشد مجدد برخی از موهایی که قبلاً ازدست‌داده‌اید کمک کند. هرچند باید صبور باشید زیرا درمان ممکن است 12 ماه طول بکشد.

نکات مربوط به مراقبت از مو

  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. آهن کافی از غذاهایی مانند سبزیجات برگ سبز تیره، لوبیا و غلات غنی‌شده دریافت کنید.
  • از روش‌هایی که باعث ضعیف شدن یا آسیب رساندن به موهای شما می‌شود مانند اتوهای صاف کننده، سفیدکننده و پرم اجتناب کنید.
  • از پزشک خود بپرسید که آیا هر یک از داروهایی که مصرف می‌کنید باعث ریزش مو می‌شود یا خیر. در این صورت، ببینید آیا می‌توانید به داروی دیگری متوسل شوید.
  • سیگار نکشید زیرا به فولیکول‌های مو آسیب می‌رساند و می‌تواند ریزش مو را تسریع کند.
  • وقتی بیرون می‌روید کلاه بپوشید. قرار گرفتن بیش‌ازحد موها در معرض آفتاب می‌تواند به موهای شما آسیب برساند.

 

منابع:

safirezibayi.com

دکتر رشیدی متخصص پوست

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *