آکنه یکی از شایع ترین بیماری های پوستی در جهان است که تقریباً 50 میلیون نفر را تنها در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می دهد. مشخصه آن دانه های سر سیاه، سرسفید، پوسچول، پاپول و کیست است که در نتیجه مسدود شدن منافذ و افزایش سطح باکتری های مولد آکنه ایجاد می شوند. اخیراً شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف لبنیات ممکن است یک عامل مؤثر در ایجاد بیماری پوستی باشد.
درماتولوژی چه می گوید؟
ارتباط بین رژیم غذایی و آکنه مدت هاست مورد بحث بوده است، تا به امروز، دانشمندان نتوانستهاند رابطه واقعی بین این دو را نتیجهگیری کنند. با این حال، با ادامه تحقیقات علمی، مطالعات مختلف در مورد این ارتباط نشان می دهد که ارتباط بین لبنیات و آکنه را نمی توان به سادگی نادیده گرفت.
تاریخچه آکنه و تحقیقات لبنیات:
- در سال 2005، اولین مطالعه متشکل از بیش از 40000 شرکت کننده زن نشان داد که بین ایجاد آکنه و مصرف شیر بدون چربی و پنیر، ارتباط مثبتی وجود دارد.
- در سال 2006، همین محققان رابطه مثبت دیگری را بین جوش های نوع آکنه و مصرف شیر کامل، کم چرب و بدون چربی در دختران تعیین کردند. با این حال، هیچ ارتباط معنی داری بین آکنه و محتوای چربی لبنیات یافت نشد.
- یک مطالعه بعدی در سال 2008 روی پسران نشان داد که آکنه و مصرف شیر بدون چربی ارتباط مثبتی دارند. با این حال، بر خلاف مطالعه قبلی، هیچ رابطه معنی داری بین آکنه و مصرف شیر کامل یا کم چرب وجود نداشت.
- مطالعه دیگری در سال 2008 گزارش کرد که زنانی که در سنین نوجوانی شیر بیشتری مینوشیدند، نسبت به آنهایی که کمترین مقدار را مینوشیدند، شیوع بیشتری از آکنه شدید داشتند.
- در سال 2012، مطالعه دیگری ارتباط واضحی را بین آکنه و مصرف مکرر شیر کامل و شیر بدون چربی نشان داد.
- در سال 2017، یک متاآنالیز رابطه مثبتی بین لبنیات، شیر کل، شیر کامل، مصرف شیر کم چرب و بدون چربی و بروز آکنه نشان داد. در مقابل، هیچ ارتباط معنیداری بین ماست/پنیر و ایجاد آکنه مشاهده نشد.
- مطالعه دیگری در سال 2017 نشان می دهد که ممکن است گلوکز بالای شیر باشد که باعث ایجاد آکنه می شود.
کدام محصولات لبنی باعث آکنه می شوند؟
یک افسانه رایج وجود دارد که همه لبنیات باعث آکنه می شوند. با این حال، همانطور که در مطالعات بالا ارائه شد، تحقیقات نشان داده است که شیر کامل در مقایسه با سایر محصولات لبنی مانند ماست یا پنیر سخت مشکل سازتر هستند. در واقع، مطالعات نشان داده اند که مصرف ماست در واقع می تواند جوش های فعال را بهبود بخشد. به عنوان مثال، در سال 2010، محققان دریافتند که شرکت کنندگانی که ماست (شیر تخمیر شده) حاوی لاکتوفرین مصرف میکردند، تعداد ضایعات کمتری داشتند.
شیر بدون چربی و شیر کامل:
هنگام مقایسه شیر بدون چربی و شیر کامل، تحقیقات نشان داده است که باعث دو برابر شدن تعداد مشکلات پوستی می شود. این می تواند به این دلیل باشد که شیر بدون چربی حاوی قند اضافه بیشتری است که شاخص گلیسمی شیر را افزایش می دهد. به طور مشابه، شیر بدون چربی همچنین حاوی مواد ضد التهابی مانند پروتئین آب پنیر است که به تشدید آکنه کمک می کند.
همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که شیر کامل به طور منظم با هورمون های مصنوعی تکمیل می شود. این هورمونها میتوانند با اصلاح تعادل هورمونی طبیعی بدن، التهاب و جوشها را تحریک کنند.
چگونه لبنیات باعث آکنه می شود؟
در حالی که تحقیقات نشان میدهد که بین لبنیات و آکنه همبستگی وجود دارد، هنوز در مورد مکانیسم زیربنایی آن صحبت نمیکند. با این حال، چند نظریه توسط دانشمندان و متخصصان بهداشت به طور یکسان ارائه شده است:
- هورمون ها: اکثر شیر در ایالات متحده از گاوهای باردار می آید، سطح هورمون رشد در شیر ممکن است در تولید بیش از حد سبوم نقش داشته باشد که در نتیجه باعث ایجاد آکنه می شود. هضم پروتئینهای آب پنیر و کازئین در شیر باعث آزاد شدن فاکتورهای رشد شبه انسولین میشود که بر تولید سبوم تأثیر میگذارد و باعث ایجاد جوش میشود.
- غذاهای فرآوری شده: هنگامی که محصولات شیر با غذاهای فرآوری شده ترکیب می شوند، سطح انسولین داخلی افزایش می یابد که خطر ایجاد جوش را افزایش می دهد.
- عدم تحمل لاکتوز: برخی افراد به لاکتوز حساسیت ندارند، به این معنی که در هضم لبنیات مشکل دارند. هنگامی که لبنیات مصرف می شود، بدن واکنش منفی نشان می دهد و می تواند به شکل آکنه کیستیک (برجستگی های سخت و دردناک زیر پوست) در ناحیه چانه و خط فک ظاهر شود.
آیا باید مصرف لبنیات را متوقف کنم؟
رژیم غذایی بدون لبنیات می تواند به کاهش تولید سبوم کمک کند که باعث می شود پوست کمتر چرب شود. این می تواند حضور آکنه را کاهش دهد زیرا روغن معمولاً منافذی را که منجر به جوش می شود مسدود می کند.
به این ترتیب، اگر متوجه شدید که جوش ها و جوش های بیشتری روی پوست شما ظاهر می شود، ممکن است بخواهید لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کنید. در ابتدا، با قطع کردن محصول برای چند هفته شروع کنید. اگر بهبودی مشاهده نشود، بعید است که لبنیات علت آکنه شما باشد.
اگر از رژیم غذایی بدون لبنیات استفاده می کنید، باید توجه داشته باشید که این می تواند منجر به کمبود کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی شما شود. در نتیجه، باید به خاطر داشته باشید که این ویتامین ها را از طریق منابع دیگر به میزان کافی تکمیل کنید.
نمونه هایی از غذاهای غیر لبنی با محتوای کلسیم بالا عبارتند از:
- سویا
- اسفناج
- بامیه
- کلم پیچ
- برخی از ماهی ها مانند ساردین و سالمون
- مقداری بلغور جو دوسر و غلات صبحانه
نمونه هایی از غذاهای غیر لبنی با محتوای ویتامین D بالا عبارتند از:
- ماهی های چرب مانند تن، سالمون
- من شیر هستم
- غلات
- جگر گاو
نکات کلیدی:
- تحقیقات نشان میدهد که مصرف لبنیات میتواند باعث ایجاد یا بدتر شدن آکنه شود.
- به طور خاص، شیر بدون چربی، کم چرب و کامل نسبت به پنیر و ماست ارتباط قوی تری با ایجاد آکنه دارد.
- مکانیسم های اساسی چگونگی ایجاد آکنه توسط شیر هنوز مشخص نشده است. با این حال، بسیاری از دانشمندان بر این باورند که می تواند به دلیل وجود هورمون های رشد و عوامل پیش التهابی در شیر باشد.
- آزمایش رژیم غذایی با کاهش لبنیات می تواند ارزش امتحان را داشته باشد. اما به یاد داشته باشید که با جایگزین کردن کلسیم و ویتامین D مراقب باشید. ممکن است تا 8 هفته طول بکشد تا نتایج را مشاهده کنید – بنابراین صبور بودن بسیار مهم است.
منبع:
متخصص پوست مو زیبایی و لیزر
دارای بورد تخصصی درماتولوژی