به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
کهیر

کهیر چیست؟

احتمالاً برای شما هم (کهیر) پیش آمده که گاهی اوقات، بدون هیچ دلیلی قسمت‌هایی از پوستتان قرمز شود و شما از شدت خارش این نواحی به ماست، خمیر دندان یا دوش آب سرد روی بیاورید و هر دقیقه از اعضای خانوده بخواهید که قسمت‌های دور از دسترس کمرتان را بخارانند. این دقیقاً همان احساسی است که از کهیر تجربه خواهید کرد که به هیچ‌وجه هم بی دلیل نیست.

بر اساس آنچه از آزمایشات و تحقیقات علمی به دست آمده، کهیر نوعی حساسیت پوستی است که به دلایل مختلفی از جمله حساسیت به برخی مواد بروز پیدا می‌کند.

معمولاً کهیر به صورت ضایعاتی سرخ‌رنگ بر روی پوست ظاهر می‌شود که گاهی اوقات این نواحی ملتهب، به شکلی برآمده نمایان می‌شوند و با خارش همراه هستند. این احساس خارش، بسته به نوع حساسیت می‌تواند خفیف یا شدید باشد.

جالب است بدانیم که کهیر بیماری شایعی در جهان است و نزدیک به ۲۰ درصد از مردم جهان در طول زندگی خود به کهیر دچار می‌شوند.

 

انواع کهیر؛ از حاد تا مزمن

حال که دانستیم کهیر چیست، بهتر است با انواع کهیر آشنا شویم. کهیر‌ها عموماً به دو نوع دسته‌بندی می‌شوند:

  1. کهیر حاد (کوتاه‌مدت)
  2.  کهیر مزمن (بلند‌مدت)

نتایج تحقیقات گویای این است که کهیر مزمن تقریباً به‌صورت روزانه و به مدت شش هفته اتفاق می‌افتد و معمولاً با خارش همراه است. هر قسمتی از بدن که دچار کهیر می‌شود، در کمتر از ۲۴ ساعت بهبود می‌یابد؛ بدون اینکه اثر رنگ پریدگی یا کبودی بر پوست به‌جا بگذارد.

به خاطر داشته باشید اگر بروز کهیر در بدن بیش از یک ماه طول بکشد یا در طول زمان دوباره ظاهر شود، باید به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید تا با انجام معاینه کامل پزشکی و بررسی سابقه بیماری‌های پوستی علت بروز علائم کهیر را در شما مشخص کند.

 

عوامل ایجاد کهیر

  • برخی مواد غذایی (به‌خصوص بادام‌زمینی، تخم‌مرغ، آجیل و صدف)
  • برخی داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها (به‌ویژه پنی‌سیلین)، آسپرین و ایبوپروفن
  • نیش و گزش حشرات
  • محرک‌های فیزیکی مانند فشار، سرما، گرما، ورزش یا قرار گرفتن در معرض آفتاب
  • مواد لاتکس
  • تزریق خون
  • عفونت‌های باکتریایی مانند عفونت‌های دستگاه ادراری
  • عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی، مونونوکلئوز عفونی و هپاتیت
  • حیوانات خانگی
  • گرده‌افشانی گیاهان
  • برخی از گیاهان مانند بلوط سمی

عوامل ایجاد کهیر

علائم کهیر : هر سرخی کهیر نیست!

اگرچه ظاهر کهیر شبیه به جای نیش حشرات است، اما می‌تواند حالت‌های متفاوتی داشته باشد:

  • به شکل لکه‌های متورم قرمزرنگی که لبه‌های سفیدی دارد بر روی بدن ظاهر شده و به‌سرعت ناپدید شود.
  • با فشار دادنش، رنگ قرمز آن به رنگ سفید تغییر کند.

اگر به طور مکرر کهیر می‌زنید و با علائم فوق آشنایی دارید، نگران نباشید؛ زیرا کهیر قابل کنترل و درمان است. کهیر به‌طور کلی عامل تهدیدکننده‌ای برای حیات انسان نیست، با این حال اگر علائم زیر را در پوست خود مشاهده کردید بهتر است آن‌ها را جدی بگیرید:

  • نوع اول کهیری است که تمام بدن را درگیر می‌کند و به علت وارد شدن حجم زیادی مایع از مویرگ‌ها به بافت‌های مختلف بدن، می‌تواند خطرناک باشد و ممکن است فرد را در ابتدا به ضعف، سرگیجه و در نهایت غش دچار کند.
  • نوع دیگری از کهیر که باید جدی گرفته شود، کهیری است که در ناحیه لب، بینی و صورت ظاهر می‌شود. در این نوع کهیر ممکن است که علاوه بر بخش‌های خارجی بدن، اندام‌های داخلی تنفسی نیز تحت تاثیر قرار گیرند. همین موضوع کافی‌ست تا فرد دچار تنگی نفس شود و در وضعیت خطرناکی قرار بگیرد.

 

کنترل و درمان کهیر

  • از عوامل شناخته‌شده‌ای که محرک این حساسیت پوستی هستند، اجتناب کنید.
  • به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید. فرد متخصص محرک‌های پوستی که عامل ایجاد کهیر در بدن شماست را شناسایی کرده و با تجویز داروهای خاص از بروز کهیر جلوگیری می‌کند یا از شدت علائم آن می‌کاهد. نوع دارو برای درمان کهیر که نیاز به نسخه داشته باشد یا بدون نسخه هم قابل تهیه باشد، بستگی به نوع کهیر و میزان شدت آن دارد.
  • گستره روش‌های درمانی‌ کهیر از کمپرس سرد برای کاهش خارش تا تجویز انواع آنتی‌هیستامین‌ها و داروهای دیگری همچون داروهای ضدالتهابی و داروهایی که بر روی سیستم ایمنی بدن شما تأثیر می‌گذارد را شامل می‌شود.

 

درمان کهیر توسط آنتی‌هیستامین‌ها

آنتی‌هیستامین مانع از خروج مایع از مویرگ به بافت می‌شود و در نتیجه از بروز کهیر پیشگیری می‌کند.کهیر به‌طورکلی عامل تهدیدکننده‌ای برای حیات فرد نیست اما دو نوع از کهیر زدن خطرناک است که نوع اول کهیری است که تمام بدن را درگیر می‌کند و به علت وارد شدن حجم زیادی مایع از مویرگ‌های به بافت‌های مختلف بدن می‌تواند خطرناک باشد و ممکن است فرد را در ابتدا دچار ضعف و سرگیجه کند و درنهایت غش ‌کند. نوع دیگر کهیر زدن خطرناک، کهیر به همراه آنژیو ادم است که در این نوع کهیر ناحیه لب و بینی و صورت به کهیر مبتلا می‌‌شود که این موضوع نیز باید موردتوجه جدی قرار بگیرد زیرا اگر این کهیر علاوه بر بخش‌های خارجی در بخش‌های داخلی تنفسی مانند نای روی دهد فرد دچار تنگی نفس خواهد شد و می‌تواند برای فرد خطرناک باشد.

 

منابع:

https://abidipharma.com

دکتر رشیدی متخصص پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *