لنتیگو، کک و مک های قهوه ای رنگی است، به اندازه یک سانتی متر یا بیشتر که روی صورت و پشت دستها در سنین 30-40 سالگی شروع میشود و با افزایش سن، گسترده تر، پررنگ تر و با تعداد زیادتر نمایان میشوند. این لکها در اثر تماس حاد یا مزمن با نور آفتاب و افزایش سن بوجود میآید.
لنتیگو لک هایی دایره ای شکل و معمولا به رنگ قهوه ای تا سیاه هستند که توسط پوست طبیعی احاطه شده اند. این لک ها ممکن است به آهستگی و طی چندین سال ایجاد شوند و یا یکباره پدید بیایند. مهمترین عامل ایجاد کننده آن نور آفتاب می باشد ولی ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی و سندروم های سیستمیک نیز ظاهر شوند. این لک ها معمولا به عنوان علامتی از آفتاب سوختگی شدید فرد در گذشته بوده و شخص مبتلا ممکن است نسبت به افراد دیگر، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست باشد.
انواع لنتیگو
1- لنتیگو ساده:
در مرض لنتیگو نیز لکه های کوچک به اندازه ۲ الی ۱۵ ملیمتر بوجود مییاید که میتواند وجه یا روی د ست ها و سایر نوحی بدن را مصاب سازد فرق ان با فرکل اینست که بوجود آمدن آن به معروض شدن به شعاع آفتاب ارتباط نداشته و و در نواحی پوشیده و برهنه جلد بوجود مییاید لکه های لنتیگو تیره تر از افلید بوده و برنگ نصواری تا سیاه فرق میکند.و لی بیشتر در صورت بوجود مییاید اما میتواند بشکل موضعی در یک قسمت بدن بوجود آید یا بشکل عمومی تما م جلد را مصاب سازد. علت مرض افزایش تعداد حجرات رنگساز جلد میباشد. این لکه ها با امراض سیستم داخلی توام نبوده در زمان تولد موجود بوده یا هم بعد از تولد و یا در طفولیت بوجود میایند.تداوی این لکه ایجاب خوداری از موجه شدن به شعاع آفتاب تطبیق کریمهای روشن کننده و درواقعات خاص استفاده از لیزر و لایه برداری را مینماید
2- لنتیگو خورشیدی:
که بنام لنتیگوی سنی نیز یاد میشود و در نواحی معروض شده به شعاع آفتاب بوجود مییاید بیشتر در روی و دستها دیده شده و فرق آن با لنتیگوی ساده اینست که اندازه لکه های بزرگتر بوده و از ۵ ملیمتر الی ۲ سانتیمتر میرسد و در اشخاص که دارای جلد تیره تر باشند دیده میشود به دونوع است: · لنتیگوی خورشیدی جوانی: که در سنین پایینتر اغاز میگردد و حتی در آسترالیا به سبب آسیب طبقه اوزون مرض در سن ۱۲ سالگی آغاز میگردد. · لنتیگو خورشیدی پیری( Geriateric ) که در سنین پیشرفته بمیان مییاید. · لنتیگو همراه با سندروم های دیگر: که بسیار نادر بوده و در اینجا قابل ذکر نمیباشد.
تابش نورخورشید از دوران کودکی، مهمترین عامل موثر در لنتیگو
با تابش نور خورشید بر پوست تغییراتی در سلولهای پوستی ایجاد میشود و این سلولها مکلف به تولید مقادیر بیشتری از رنگدانه در پوست میشوند بنابراین در بررسی بافتشناسی ضایعات لنتیگو دیده میشود که هم تعداد سلولهای رنگدانهساز افزایش پیدا کرده است و هم میزان رنگدانهسازی این سلولها نسبت به سلولهای عادی بیشتر شده است. درنتیجه ضایعاتی شبیه خال در نواحی مثل صورت، پشت دستها سر و گردن که بیشتر در معرض تابش نور خورشید است، مشاهده میکنیم.
پیشگیری از لنتیگو
اگرچه ابتلا به لنتیگو پیشگیری ندارد ولی کسانی که در سنین پایین هستند با استفاده صحیح از ضدآفتاب، در سنین پیری تعداد ضایعات کمتری روی پوستشان تظاهر پیدا خواهد کرد. اما در سنین بالاتر اگر فردی دچار این لکههای پوستی شده باشد، دیگر استفاده از ضدآفتاب کمک چندانی به وی نمیکند و میتواند از روشهای درمانی موثر در رفع این لکها کمک بگیرد.
روش های درمانی لنتیگو
روش درمانی مناسب در رفع لنتیگو، براساس خوش خیم یا بدخیم بودن ضایعات انجام میشود. گرچه به خودی خود لنتیگو خطرناک نیست اما گاهی ممکن است بیمار ضایعات بدخیم را خوشخیم تصور کند، از این رو مراجعه به پزشک و مطمئن شدن از خوشخیم بودن یا نبودن این لکههای پوستی کار منطقیای به نظر میرسد.
از جمله روشهای درمانی موثر برای درمان لنتیگو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کرایوتراپی یا سرمادرمانی
- رادیوسرجری
- لیزر
کرایوتراپی اصلیترین روش درمان لنتیگو
یکی از روشهای درمانی موثر برای افراد مبتلا به ضایعات لنتیگو، استفاده از روش سرمادرمانی است که باعث تخریب ضایعه شده و پس از بهبودی اکثرا این لکههای پوستی برطرف میشوند. البته این مساله ممکن است چند ماه طول بکشد. درواقع سرمادرمانی یا کرایوتراپی را میتوان به عنوان اصلیترین روش درمان انتخاب کرد که معمولا سرپایی و در زمان کوتاه انجام میشود.
گاهی ممکن است ضایعات لنتیگو با ضایعات بدخیمی چون ضایعات بدخیم ملانوما یا سرطان سلولهای پایه اشتباه گرفته شود، توصیه میشود در مواردی که کوچکترین شک و تردیدی وجود دارد حتما از ضایعات نمونهبرداری و از این مساله مطمئن شد و سپس روش درمانی مناسب براساس خوشخیم یا بدخیم بودن آن صورت بگیرد.
ارتباط بیماری های کبدی و ابتلا به لنتیگو
در گذشته تصور بر این بود که بروز این لکهها به دلیل بیماریهای کبدی است به همین دلیل لکه کبدی نامگذاری میشدند ولی به تدریج مشخص شد بروز این لکها با اختلالات در عملکرد کبد ارتباطی وجود ندارد و درواقع در اثر نور ماورای بنفش خورشید این اتفاق میافتد. به همین دلیل این ضایعات لنتیگوی ناشی از آفتاب، خوشخیم هستند و خطری برای سلامتی ندارند و فقط وقتی تعداد این لکها افزایش پیدا کند، ممکن است از نظر ظاهری برای فرد آزاردهنده باشد.
منابع: