گال نوعی بیماری پوستی مسری است که توسط یک انگل بروز میکند. این بیماری شایع و مقاوم پوستی باعث احساس خارش شدید و جوشهای ریز قرمز در سطح پوست فرد بیمار میشود.
انگل مولد بیماری گال بعد از ورود به بدن فرد اقدام به ایجاد سوراخ و کانالهای ریز به زیر پوست میکند. این انگل بسیار کوچک، دارای چهار جفت پا و رنگی مایل به کرم است. گالهای ماده کمی بزرگتر از گالهای نر هستند و بعد از ورود به پوست وارد لایههای زیرین پوست شده و اقدام به تخمگذاری میکنند.
این انگل قادر است حدود 40 تا 50 تخم در دوران زندگی خود بگذارد. تخمهای انگل گال بعد از 3 الی 4 روز تبدیل به لارو و بعد از گذشت 15 روز بالغ میشوند. لازم به ذکر است که از میان 40 تخم گال تنها 10 تخم تبدیل به گال بالغ خواهد شد. سیستم ایمنی بدن به گال بالغ، بزاق گال، تخم و مدفوع گال واکنش میدهد.
نشانههای گال چیست ؟
یکی از رایجترین سوالات افراد مشکوک به آلودگی این است که ” گال چیست؟” یا “ بیماری جرب چه نشانهای دارد؟ ” در زیر با شایعترین نشانههای این بیماری پوستی آشنا خواهید شد.
1)احساس خارش در سطح پوست :
احساس خارش پوست به خصوص در شب یکی از نشانههای درگیری فرد با بیماری پوستی گال است. گاهی خارش انقدر شدید است که خواب شب و آرامش را از فرد میرباید.
2)راش پوستی، جوش یا دانههای قرمز رنگ :
یکی دیگر از علائم آلودگی پوست به انگل گال ایجاد راه یا خطرهای بر روی پوست است. این انگل بعد از ورود به بدن باعث بروز کهیر، التهاب یا تورم در سطح پوست میشود. برخی اوقات نیز ممکن است فرد علائمی همچون سخت شدن پوست یا اگزما را تجربه کنند.
جوشها تاولهای کوچکی هستند که توسط چرک زرد یا مایل به سفید پر شدهاند. این عارضه یکی از مشکلات متداول و شایع پوستی است که اغلب در اثر عفونت، تغییرات هورمونی، واکنشهای آلرژیک، واکنشهای دارویی و… ایجاد شده و باعث نگرانی افراد میشود. ما در مقاله ” درمان جوش های هورمونی ” روشهایی را برای از بین بردن این عارضه بیان نمودهایم.
3)ایجاد زخم :
احساس خارش شدید پوست ناشی از بیماری گال باعث خاراندن مداوم سطح پوست میشود که گاهی نتیجه آن ایجاد زخم یا جراحت در ناحیه آلوده است.
4)سخت شدن پوست :
یکی از عارضههای بیماری گال خشکی و سخت شدن پوست است. هنگامی که بیش از 100 گال پوست بیمار را تبدیل به محل زندگی خود کنند، پوست سخت و خشک خواهد شد. همچنین میزان خارش پوست افزایش خواهد یافت.
عوارض بیماری پوستی گال چیست ؟
- عفونت در محل آلودگی؛
- عفونت استافیلوکوکی و استرپتوکوکی؛
- پوسته پوسته شدن پوست؛
- تورم، قرمزی، تب و خارش؛
چه مواردی احتمال بروز بیماری گال را افزایش میدهد؟
- افزایش سن؛
- سوئ تغذیه؛
- بیماریهای عصبی؛
- تقص فکری؛
- نقص ایمنی.
” انگل دمودکس چیست ؟ ” نوعی انگل است که بر روی پوست انسان زندگی میکند و در اکثر مواقع خطری برای انسان ایجاد نمیکند. با این وجود، گاهی اوقات باعث بروز علائمی ناخواسته یا مشکلات پوستی میشود که در مقالهای به این مشکلات و نخوه برطرف کردن آنها پرداختهایم.
نحوه تشخیص بیماری گال چگونه است ؟
در اغلب موارد تشخیص بیماری براساس شکل ظاهری پوست و علائم بالینی است. با این وجود تشخیص و درمان گال نیاز به بررسیها و ارزیابیهای بالینی دارد؛ زیرا، علائم این بیماری با سایر بیماریهای پوستی شباهت زیادی دارد؛ لذا نمونهای از پوست بیمار در آزمایشگاه و توسط میکروسکوپ بررسی خواهد شد.
به طور کلی ویژگیهای بالینی گال شامل احساس خارش، التهاب، ایجاد ضایعات پوستی، خشکی و قرمزی پوست میشود. با این وجود معیارهای زیر از جمله معیارهای تشخیص بیماری پوستی گال توسط اتحادیه بین المللی کنترل گال است :
1) مشاهده مدفوع، تخم گال یا کنه زیر میکروسکوپ نوری در نمونههای پوست بیمار؛
2)مشاهده تخم گال یا مدفوع هنگام استفاده از دستگاه تصویربرداری قدرتمند؛
3)مشاهده انگل در روش بررسی با درموسکوپی.
نحوه درمان گال :
هر شخصی که بیماری گال در او تشخیص داده شود یا در نزدیکی فردی مبتلا قرار داشته باشد، نیاز به درمان خواهد داشت. گالهای بدشکل بدون درمان پوست فرد را ترک نخواهند کرد. درمان این بیماری پوستی شامل درمانهای دارویی یا خوراکی میشود. اما در بیشتر موارد با درمانهای پوستی میتوان گال را از بین برد.
یکی از رایجترین روشهای درمان پماد پرمترین است. طول درمان بیماری گال با استفاده از این پماد باید حدود 7 الی 15 شب است. در این مدت زمان باید پاد را در محل تحت درمان مالیده و صبح روز بعد بشویید. استفاده از این پماد برای سنین بالای 5 ماه تایید شده است.
کرم یا لوسیون لیندان یکی از جایگزینهای پماد پرمترین است. استفاده از این پماد به کسانی که دارای پوستهای حساس و تحریک پذیر، بیماریهای زمینهای یا بیماریهای پوستی هستند توصیه نمیشود. همچنین به دلیل عوارض آن استفاده از کرم و لوسیونهای لیندان به افراد مسن، خانمهای باردار، مادران شیرده، کوردکان زیر 3 سال و افراد مبتلا به زخمهای باز توصیه نمیشود.
اغلب توصیه میشود از داروهای بیماری گال در شب استفاده شود؛ زیرا گالها در شب بیشتر فعال هستند. برخی دیگر از درمانهای گال به شرح زیر میباشد :
- لوسیون 25 درصد بنزیل بنزوات؛
- کرم 10 درصد کروتامیتون؛
- پماد گوگرد.
همچنین احتمال دارد که پزشک شما با تجویز داروهای زیر سعی در کاهش و تسکین علائم آزاردهنده گال داشته باشد :
- برخی از آنتی هیستامینها؛
- آنتی بیوتیک؛
- کرمهای استروئیدی؛
علاوه بر درمانهای فوق لازم است که بیماران مبتلا به بیماری گال و اطرافیان آنها نکات زیر را نیز رعایت فرمایند :
- تمامی ملحفه، لباسها، حوله و … به طور کامل شسته شود.
- وسایل غیر قابل شستشو را در یک کیسه سر بسته قرار داده و به مدت یک هفته دور از دسترس نگهدارید.
- اتاق و محل زندگی را با استفاده از محصولا شوینده تمیز نمایید.
- فرش، مبلمان و پردهها را با استفاده از جارو برقی تمیز نمایید.
- تا زمانی که به طور کامل درمان نشدهاید از تماس فیزیکی با سایر افراد بپرهیزید.
- اگر دچار خارش شدید و آزاردهنده هستید از کمپرس یخ برای تسکین علائم استفاده کنید.
درمانهای خانگی گال چیست ؟
بیماری جرب یا گال یک بیماری پوستی قابل درمان است. در حالت طبیعی طول درمان بیماری گال حدود یک هفته خواهد بود و بعد از گذشت دوران درمان آثاری از عوارض آن برجای نخواهد ماند. معمولا درمانهای پزشکی با استفاده از پمادهای موضعی بهترین درمان خواهد بود. این موضوع به معنای بیتاثیر بودن درمانهای خانگی نخواهد بود. به همین خاطر در این بخش چند درمان بیماری پوستی گال را برای شما جمع آوری و ارائه کردهایم. فراموش نکنید که هرچه سریعتر از شر گالها رها شوید، بهتر خواهد بود.
ایجاد برخی تغییرات ناگهانی منجر به کشیدگی پوست میشود. برای مثال، عواملی مانند چاق و لاغر شدنهای ناگهانی یا بارداری، نوعی ضایعه پوستی ایجاد میشود که آن را به عنوان ” ترک پوستی ” میشناسیم. درمان این عارضه را برای شما در مقالهای به صورت کامل شرح دادهایم.
رهایی از شر گال با استفاده از سرکه :
بیماری جرب یک بیماری مسری است که افراد زیادی در سراسر جهان را درگیر کرده است و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتفل میشود. این انگل از طریق آرنج، زیر بغل، آلت تناسلی، نوک پستان، باسن، مچ دست ودور کمر وارد بدن میشود. یکی از درمانهای خانگی و روشهای سنتی درمان گال با سرکه است. این روش درمانی به دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد قارچی از دهها سال قبل در ایران رواج داشته است. جهت درمان گال با سرکه تنها کافی است موارد زیر را به ترتیب انجام دهید :
- در یک کاسه تمیز مقداری سرکه و آب را با نسبت مساوی ترکیب کنید.
- با استفاده از یک پنبه آغشته به سرکه و آب، سطح آلوده را مرطوب کنید.
- حدود 15 دقیقه پنبه را بر روی پوست نگه دارید. سپس موضع را با استفاده از آب گرم بشویید.
جهت دستیابی به نتیجه مطلوب بهتر است تمام مراحل بالا را سه مرتبه در روز تکرار کنید تا به طور کامل از شر گال رها شوید.
نحوه استفاده از صابون و پماد گوگرد برای گال :
گوگرد نوعی ماده معدنی قدرتمند است که امروزه در زمینههای درمانی و پزشکی کاربرد دارد. گوگرد به وفور در کراتین که نوعی پروتئین موثر جهت تقویت پوست، مو و ناخن است، یافت میشود. به همین علت گوگرد را به عنوان ماده معدنی شفا بخش و زیبایی طبیعت میشناسند؛ زیرا باعث تحریک پوست به تولید کلاژن، افزایش گردش خون و کاهش التهاب میشود.
پیشرفت علم و تکنولوژی باعث شده است که گوگرد در حالتهای مختلف از جمله صابون و پماد تولید و عرضه شود. صابون گوگرد دارای خواص و کاربردهای مختلفی در زمینه زیبایی و درمانی است. درمان بیماریهای پوستی یکی از کاربردهای معروف صابون گوگرد است. استفاده از پماد گوگرد برای گال نیز بسیار توصیه شده است.
صابون گوگرد برای درمان گال بهترین انتخاب برای افرادی است که تمایلی به مصرف دارو و پمادهای موضعی ندارند. این صابون حاوی 10 درصد گوگرد است. خاصیت سمی بودن گوگرد، لایه برداری، ضد قارچ و کاهش چربی این صابون را به انتخابی مناسب برای درمان جوش و آکنه، بیماری جرب و درماتیت سبوره تبدیل کرده است. از این صابون میتوانید برای شستشوی بدن و درمان اختلالات پوستی نیز استفاده کنید.
نحوه استفاده از پماد گوگرد برای گال به این صورت است که باید 3 شب متوالی به پوست مالیده شود و سپس در روز چهارم شسته شود. اگر نیاز بود میتوان به همین طریق یک هفته بعد از پماد گوگرد برای گال استفاده شود. البته بهتر است که نحوه استفاده از پماد گوگرد برای گال را حتما از پزشک خود درخواست نمایید.
علت خارش بعد از درمان گال
بثورات و خارش بیماری گال میتواند برای چند هفته تا یک ماه پس از درمان باقی بماند، حتی اگر درمان موفقیتآمیز باشد و تمام کنهها و تخمها از بین رفته باشند. در صورت شدید بودن خارش، پزشک ممکن است داروهای بیشتری را برای تسکین خارش تجویز کند.
علت خارش بعد از درمان گال را میتوان اینگونه بیان کرد که فعالیت این خانواده از کنهها در پوست باعث ایجاد واکنش آلرژیک میشود که موجب التهابات پوستی، زخم و درنتیجه خارش میشود. این خارش آلرژیک ممکن است تا یک هفته یا بیشتر پس از درمان ادامه یابد، حتی اگر کنههای بیماری گال مرده باشند. میتوانید دارویی را از پزشک متخصص دریافت کنید که به توقف خارش کمک میکند. اگر خارش پس از درمان بیماری گال بعد از گذشت چهار ماه ادامه داشت حتماً بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
ایا بیماری گال خطرناک است ؟
سوالی که برای همه بوجود میآید این است که ایا بیماری گال خطرناک است؟ در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم.
کنه جرب یکی از خطرناکترین انواع کنه است که ورود آن به بدن باعث بروز خارش، خشکی پوست، لکههای قرمز و … بر سطح پوست انسان میشود. این کنه در فضاهای شلوغ و غیر بهداشتی به وفور وجود دارد و باعث درگیری افراد میشود. از طرف دیگر، حیوانات اهلی یا خانگی از دیگر دلایل گسترش این بیماری در میان مردم است.
در صورتی که بیماری جرب معمولی به موقع درمان شود، عارضه خاصی بدنبال نخواهد داشت و تمام آثار این بیماری بعد از اتمام دوره بهبود، به طور کامل از بین خواهد رفت. پس تا به اینجای کار پاسخ سوال ایا بیماری گال خطرناک است نیز مشخص شد. اما نوع دیگری از گال وجود دارد که عوارض آن شدیدتر بروز میکند. بعد از آلوده شدن بدن به این ویروس، ضایعاتی غیر طبیعی بر روی پوست بیمار ایجاد میشود. این نوع از کنه اولین بار در نروژ مشاهده شده است و بیشتر در افرادی دیده میشود که مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف، ناتوانی ذهنی، لنفوم و ایدز هستند.
در این بیماری انگل در تمام سطح بدن پخش میشود و کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار میدهد. ضایعات این بیماری به گونهای است که ظاهر پوست مانند کسانی میشود که در تمام سطح بدن خود زگیل دارند. همچنین عارضه خارش در این بیماری بیش از بیماری گال معمولی است. از دیگر عوارض گال نروژی میتوان به تغییر رنگ و سفت شدن ناخنها، زخمهای میکروبی پوستی و عفونت اشاره کرد. در پاسخ به سوال ایا بیماری گال خطرناک است باید گفت در صورتی که به درستی مراقبت نشود و به پزشک مراجعه نشود میتواند بسیار خطرناک باشد.
منابع: